Suikerziekte en school ?!

Hoe gezond je ook leeft, je lichaam heeft suiker nodig om normaal te kunnen functioneren. Als het suikergehalte in je bloed te laag is, dan voel je je wat slapjes en gaat alles niet zo vlot. Dan eet je iets (een boterham, stuk fruit) en voel je je binnen enkele minuten weer kiplekker. Iedereen heeft dit al eens meegemaakt na het sporten of te lang gewacht te hebben met eten. Dit is een normale reactie van je lichaam en helpt je om te overleven. Niets aan de hand dus…

Wanneer het suikergehalte in het bloed te hoog wordt, heb je daar niet onmiddellijk last van. Je moet wat meer plassen, je hebt grote dorst (ook ’s nachts) en dus drink je meer. Soms vermager je  en ben je meer (of vlugger) vermoeid dan anders. Dit valt dus niet zo goed op… en net hier schuilt het gevaar van suikerziekte! Je went aan de tekenen totdat je suiker zo hoog staat, dat je echt ziek wordt. Het stellen van de diagnose is vrij simpel: een kleine prik in je vinger zorgt voor een kleine bloeddruppel waarin je suikergehalte gemeten kan worden. Tot  zover dus alles goed…..

Alleen blijft suikerziekte voor altijd bij je. Genezen is op dit moment nog niet mogelijk, ook al doet men zo hard zijn best om een oplossing te vinden. Je moet je redden met vingerprikjes, spuitjes (om het suikergehalte naar beneden te krijgen) en aangepaste voeding en eetschema’s. Allemaal niet gemakkelijk, zeker niet als je nog jong bent..

 

Gelukkig bestaat Hippo and Friends”! Deze vereniging helpt je om beter met suikerziekte om te gaan, leert je vriendjes kennen die je kunnen helpen en steunt ook mama en papa, broers en zussen; geeft je massa’s informatie (ook voor de familie) en zamelt geld in om wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen.

 

Maar hoe bereid je de school en je vriendjes voor op je suikerziekte? Doe dit samen met je ouders en deze 9 tips! En praat erover zoveel je wil en als je kan…

1.    Ga voor het nieuwe schooljaar begint rond de tafel zitten met de leraar om uitleg te geven over suikerziekte en over wat het beste is voor jouw kind.  Tips en een handige checklist vind je op onderstaande websites.

2.    Laat je kind deelnemen aan alle activiteiten, zorg ervoor dat hij/zij zo weinig mogelijk afwezig is tijdens de lesuren.

3.    Zorg ervoor dat de school jou kan bereiken in geval van nood. Voorzie ook alternatieve nummers voor als jij niet te bereiken bent. Geef ook het nummer door van de behandelende arts.

4.    Vraag je diabetesverpleegkundige om met de leraar te praten of vraag de leraar een bezoekje te brengen aan het ziekenhuis. De meeste behandelteams organiseren een lerarenavond, waarin specifiek de schoolzaken aan bod komen.

5.    Straal vertrouwen uit. Als ouders er geen vertrouwen in hebben dat het goed gaat op school, straalt dat af op de leraren. Ze worden onzeker of willen de verantwoordelijkheid niet op zich nemen. Het gevolg: veel bellen en veel onrust.

6.    Zorg ervoor dat je kind een schriftje heeft waar jijzelf en de leraar de bijzonderheden van die dag in kunnen opschrijven. Zorg voor een map met duidelijke instructies en uitleg over diabetes. Die map kan in de klas blijven en is ook handig als er een vervangleraar is.

7.    Blijft je kind vaak in de naschoolse opvang? Dan is het goed om ook hen op de hoogte te brengen van de suikerziekte en wat zij kunnen doen voor je kind. Hetzelfde geldt voor ouders van vriendjes bij wie je kind gaat spelen.

8.    Werk aan de zelfredzaamheid van je kind. Het zal er alleen maar voordeel bij hebben.

9.    Zorg ervoor dat suikerziekte geen taboe is op school en dat de klas op de hoogte is. Dan zullen de kinderen het ook niet vreemd vinden als je kind in de klas gaat meten of spuiten. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld een spreekbeurt geven over suikerziekte.

 

Meer info vind je op de website www.hippoandfriends.be  enlightened

 

 

 

Share/Save